POZOR! V sobotu 8. listopadu 2025 bude prodejna uzavřená z důvodu odstávky elektrického proudu. Omlouváme se za vzniklé komplikace.

Kategorie
Kategorie Menu
Kategorie

Jak dlouho funguje termobox? Otestovali jsme!

Publikováno: 28. 6. 2024

Jak dlouho funguje termobox? Záleží na jeho materiálu, kvalitě a způsobu použití – některé udrží jídlo teplé nebo vychlazené i více než 6 hodin. Abychom to ověřili v praxi, rozhodli jsme se termoboxy otestovat. V článku se dozvíte, jak dopadl náš test a který box udrží teplotu nejlépe.

Termoboxy se dnes používají nejen v létě při přepravě chlazených potravin, ale i v zimě pro udržení teplých jídel. V naší nabídce najdete jak lehké boxy pro běžné použití na cesty a výlety, tak i profesionální termoboxy pro restaurace, catering a rozvoz jídel. Všechny jsou vyrobené z materiálů, které výborně izolují – liší se ale v tom, jak dlouho dokážou udržet teplotu. Právě to jsme se rozhodli zjistit.

Testované termoboxy

K testování jsme se snažili vybrat boxy které mají podobnou velikost, ale jsou z různých materiálů:

1. Malý EPS termobox  - malý ale skladný polystyrenový boxík tak akorát na krabičku zmrzliny nebo pár plechovek pití. Díky stěnám tloušťky 3,5 cm skvěle izoluje. 

2. Střední EPS termobox (tenkostěnný)  - nízký box, střední velikosti, extrémně lehký. Box má tenčí stěny (1,5 cm), ale pokud ho celý zaplníte a nebo doplníte chladicí (či nahřátý) sáček splní svoji funkci velmi dobře.

3. TAVOBOX termo  - kompaktní černý box z velmi odolného materiálu piocelanu s výbornými termoizolačními vlastnostmi  

4. CAMBRO GO BOX  - termobox pro profesionální použití, vyrobený z pevného expandovaného polypropylenu (EPP), vydrží dlouho i při každodenním náročném provozu

Testování

Nejprve jsme si připravili dostatečné množství vody, část vychladili v chladničce na teplotu 12 °C a druhou část ohřáli na teplotu 70 °C. Vodu jsme rozdělili do nádob a ty umístili do termoboxů. Následně jsme v hodinových intervalech měřili a zaznamenávali teplotu. Testování jsme prováděli při okolní teplotě 25 °C.

Výsledky testu: horká voda


TEST S HORKOU VODOU malý EPS střední EPS TAVOBOX CAMBRO
počáteční teplota (°C) 70 70 70 70
teplota po 1 hodině (°C) 61,2 61,4 67,2 66,2
teplota po 2 hodinách (°C) 57,2 56,5 63,7 63,1
teplota po 3 hodinách (°C) 53,7 51,9 60,3 58,5
teplota po 4 hodinách (°C) 49,6 46,8 57,8 56,7
teplota po 5 hodinách (°C) 47,7 44,5 54,9 53,9
teplota po 6 hodinách (°C) 44,9 42,1 52,1 51,2
rozdíl mezi počáteční teplotou a po 6 hodinách 25,1 27,9 17,9 18,8
 

Výsledky testu: studená voda


TEST SE STUDENOU VODOU malý EPS střední EPS TAVOBOX CAMBRO
počáteční teplota (°C) 12 12 12 12
teplota po 1 hodině  (°C) 14,2 14,2 13,6 12,3
teplota po 2 hodinách (°C) 15,5 15,1 14,8 12,9
teplota po 3 hodinách (°C) 16,3 15,8 15,1 13,8
teplota po 4 hodinách (°C) 17,4 16,5 15,8 14,5
teplota po 5 hodinách (°C) 18,2 17,5 16,3 15,2
teplota po 6 hodinách (°C) 19,1 18,1 16,9 15,9
rozdíl mezi počáteční teplotou a po 6 hodinách 7,1 6,1 4,9 3,9

 

Výsledky testování

Všechny termoboxy dosáhly v testu velice dobrých výsledků. Lepší termoizolační vlastnosti prokázaly boxy z EPP a piocelanu. Boxy z EPS jsou v tomto ohledu o něco horší, nicméně dopadly také velmi slušně a zároveň jsou cenově výhodné. Materiál však není tak odolný, a proto se hodí pro méně náročný provoz.

Nejlepší termoizolaci i odolnost materiálu mají profesionální termoboxy CAMBRO GO americké značky Cambro, to se odráží i ve vyšší pořizovací ceně.

Vítězem testu v poměru ceny a výkonu je TavoBox termo, který má tepelně izolační vlastnosti srovnatelné s profi boxem Cambro, zároveň však má značně nižší pořizovací cenu.

Nejenom termoizolační vlastnosti termoboxu jsou tím, co má na uchování teploty potravin vliv, důležitý je také způsob používání boxu.

 

Jak používat termoboxy, aby udržely teplotu co nejdéle?

  1. Velkou roli hraje výběr správné velikosti. Čím víc, je v boxu volného prostoru, tím nižší je jeho účinnost. Termobox zaplňte ideálně celý. 
  2. Potraviny ukládejte do boxu vychlazené (popřípadě horké). 
  3. Pro maximální účinek přidejte do boxu gelové sáčky, které předem zmrazíte nebo nahřejete. Sáčky rozmístěte nejlépe tak, aby potraviny obklopily ze všech stran. Pokud možno je rozvrstvěte také mezi potraviny.
  4. Po naplnění box důkladně uzavřete. Snažte se, aby box nezůstal dlouho na slunci.

 

autor:
Pavla Lébrová

marketingový specialista


Související zboží