POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Jak balit a stěhovat domácí kancelář nebo pracovnu

Publikováno: 23. 7. 2021

Při stěhování pracovny nechcete nic obouchat nebo zničit, ale hlavně ani žádný dokument ztratit. Kromě opatrnosti tak musíte celé stěhování hlavně dobře naplánovat a být v jeho průběhu pečliví.

Stěhování kanceláře a pracovny si rozdělte na několik kroků.

  • stěhování počítačů a další elektroniky
  • stěhování knihoven, stolů a dalšího nábytku
  • stěhování dokumentů a šanonů

Stěhovat můžete buď naráz nebo postupně. Záleží na velikosti pracovny či kanceláře a také na tom, jak daleko se stěhujete a kolik máte času.

Pokud se stěhujete jen kousek a netlačí vás čas, doporučujeme stěhování pracovny rozdělit na dvě části. V první přestěhujete nábytek a v nové kanceláři si vše nejdřív v klidu poskládáte bez papírů a počítačů. Ty přijdou na řadu v druhé fázi. Plusem je, že si vše můžete pečlivěji zorganizovat. Novou pracovnu si dopředu namyslíte a pak už jen ukládáte dokumenty na předem určené místo.

Pokud vás čas tlačí, musíte stěhovat vše naráz. U pracovny je ještě více než u jiných částí domácnosti důležité si vše pečlivě značit. Ve které krabici jsou jaké dokumenty? Jsou v krabici související šanony? Všechny tyto věci si doporučujeme pohlídat, jinak vám v papírech převládne chaos a organizace nové pracovny se vám značně protáhne.

Počítače a elektronika

Jak na stěhování elektroniky už jsme radili v jednom z předchozích dílů našeho stěhovacího seriálu. Ve zkratce jen připomeneme. Monitory obalit bublinkami a stěhovat ve správné poloze. Pokud máte originální obaly nebo speciální brašny, využijte je. Malé součástky patří do bublinkových obálek.

Knihovny, stoly, nábytek

Odřená hrana, uražený roh, to jsou nejčastější zranění při stěhování nábytku. Zabránit se tomu dá převážně jen opatrností a znova opatrností. Pár speciálních pomocníků ale existuje.

Hrany a rohy můžete zabezpečit kartonovou ochranou. Například na hrany stolů můžete dát jako pojistku ochranný profil z mirelonu. Dobře slouží i kartonové ochranné hrany. Kdo nechce kvůli jednomu stěhování kupovat nic navíc, může přes hrany nábytku přehodit třeba ručník nebo deku.

Při převozu pak platí univerzální poučka: Nic se nesmí pohnout. Nábytek dobře upevněte, třeba gumicuky. Aby nejezdil po podlaze, podložte ho stěhovacími dekami, popřípadě normálními dekami (ale počítejte s tím, že budou asi na vyhození).

Dokumenty, šanony, papíry…

Tady se hlavně snažte mít ve všem pořádek. Do jedné krabice dávejte jen související dokumenty. Případně můžete do krabic dávat dokumenty podle toho, ve které polici jste je měli nebo jiný systém. Ale hlavně nějaký systém mějte.

Dokumenty v šanonu i bez nich dejte do klasických pětivrstvých krabic, pozor si dejte jen na váhu. Krabice plná papírů bude sakra těžká. Nejen, že si strháte záda, ale přetížená krabice nemusí nápor vydržet.

Na novém místě postupujte systematicky. Nevybalujte dokumenty z krabic dříve, než budete mít jasno, kam je chcete dát. Jen tak docílíte pořádku v papírech.

 

Chcete se dozvědět, jak balit a stěhovat další části domácnosti?

Jak balit a stěhovat knihy?

Jak balit a stěhovat nádobí?

Jak balit a stěhovat velké spotřebiče?

Jak balit a stěhovat potraviny?

Jak balit a stěhovat elektroniku?

Jak balit a stěhovat rostliny?

Jak balit a stěhovat domácí mazlíčky? 1. díl, 2. díl, 3. díl

 

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží