POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Jak balit a stěhovat se zvířetem 2. díl - akvárium a terárium

Publikováno: 13. 6. 2021

Druhý díl našeho seriálu se věnuje stěhování akvárií a terárií. První díl je o stěhování psa a kočky. Třetí díl dává tipy jak stěhovat zvířata v klecích.

Křehké sklo a ještě křehčí prostředí uvnitř. Už na první pohled všichni tušíme, že stěhovat akvárium není žádná legrace. Proto vám dáme pár tipů, jak rizika co nejvíce omezit.

Existují v podstatě tři možnosti

  • akvárium zrušit a založit nové
  • akvárium z většiny vypustit, ale jinak stěhovat v původním stavu
  • akvárium stěhovat kompletní i s vodou

Třetí možnost je vhodná jen pro stěhování malých akvárií s objemem třeba do 20 litrů. Celkem detailní návod, na co si dát pozor a jak zabezpečit, že se cestou nevylije všechna voda, najdete tady.

U prvních dvou způsobů však musíte řešit, co s obyvateli akvária a jak zabezpečit prázdnou (nebo částečné prázdnou) nádobu.

Nejsme odborníci přes akvaristiku, takže rady a tipy, jak stěhování udělat co nejbezpečnější a nejpříjemnější pro rybičky a další živé obyvatele, necháme pro opravdové akvaristy. Zaměříme se hlavně na to, aby se z akvária nestala hromada střepů.

Z akvária vyjměte veškerou techniku. Například filtry. Tyto křehké části je lepší převážet zvlášť. Pokud se rozhodnete stěhovat akvárium v polovypuštěném stavu, zvolte nějaký funkční kompromis, kolik vody v něm necháte. To se rozhodněte podle tři parametrů.

  • kolik je v něm ryb
  • kolik je v něm rostlin, kořenů, písku a dalších věcí, dotvářejících prostředí
  • kolik zvládnete unést

Zpravidla vás první dva parametry nutí pro ponechání co nejvíce vody a třetí pro co největší vypuštění vody.

Pokud máte v akváriu různé větve, kořeny, stavby a jiné doplňky tvořící prostředí, doporučujeme akvárium vyplnit vzduchovými polštářky, které při převozu zabrání pohybu.

Akvárium omotejte několika vrstvami streč fólie, která ho zpevní a stáhne k sobě a poslouží i při případném vylití vody.

Fólií omotané akvárium umístěte do nějaké ochranné bedny, vysoké přepravky nebo sedmivrstvé krabice. Zespodu ho podložte ručníkem nebo dekou, abyste poskytli další vrstvu ochrany. Prostor mezi stěnami bedny a sklem vyplňte čímkoli měkkým. Zmačkaným papírem, ručníky nebo i tělísky flo-pak.

V dodávce nebo autě zajistěte, aby se akvárium ani o kousek nepohlo. Nejvíce škod totiž vzniká tím, že se stěhované věci pomlátí o sebe navzájem na silnici. Pokud stěhujete svépomocí a jste řidičem, jeďte opravdu opatrně.

U terária je celý proces podobný, jen s tou výhodou, že nemusíte řešit vodu, která je při stěhování velmi nepraktická. U terária stejně jako u akvárka hlídejte váhu, protože pár centimetrů písku na dně dokáže ještě přidat už tak těžkému sklu.

 

 

Chcete se dozvědět, jak balit a stěhovat další části domácnosti?

Jak balit a stěhovat knihy?

Jak balit a stěhovat nádobí?

Jak balit a stěhovat velké spotřebiče?

Jak balit a stěhovat potraviny?

Jak balit a stěhovat elektroniku?

Jak balit a stěhovat rostliny?

Jak balit a stěhovat domácí mazlíčky? 1. díl3. díl

Jak balit a stěhovat domácí kancelář / pracovnu?

 

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží