POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Jak balit a stěhovat nádobí

Publikováno: 28. 3. 2021

Nádobí je při stěhování za trest. Dáte si s ním tolik práce, stojí vás to tolik nervů a stejně se nakonec nějaký talíř či hrnek rozbije. Nehažte ale flintu do žita. Pokusíme se vám poradit všechny tipy, co známe a třeba se vám podaří vše přestěhovat bez škod.

Talíře

Talíře balte po jednom, aby se o sebe neotloukly. Každý talíř obalte papírem nebo bublinkovou fólií. Jako obal dobře fungují i jednorázové talířky a tácky, které na talíř hezky padnou.

Vždy když takto na sebe dáte několik zabalených talířů, můžete je omotat opět papírem a vytvořit větší balíček. Ten pak vložte do krabice nebo přepravky. O něco vhodnější je krabice díky tomu, že má měkké stěny, které lépe tlumí nárazy a vibrace.

Krabici s talíři vysypte nějakou výplní. Buď flo-pak tělísky nebo aspoň zmačkanými novinami. Použít k ochraně můžete i další stěhovaný materiál – třeba ručníky a utěrky. Jako výplň křehkých krabic fungují velmi dobře.

Sklenice a hrníčky

Sklenice dejte do něčeho měkkého a hlavně je balte zvlášť. Nejčastěji se totiž rozbijí jedna o druhou.

Vybrat si můžete z několika taktik. Buď zabalíte každou skleničku zvlášť nebo můžete vystlat krabici dřevitou vlnou a sklenice do ní „ponořit“. Výplň dovolí sklenicím jemný pohyb,, ale přitom zabrání kontaktu mezi sebou.

Další možností je použít přepravku s vloženou vkladovou příčkou. Ta je designovaná právě k tomu účelu, aby při přepravě držela lahve na svých místech, takže to stejné bezpečně zvládne i se skleničkami.

Hrnce, pánve a další nádobí

Z hrnců doporučujeme udělat matrjošky. Malé hrnce vložte do větších a ty do ještě větších. Dle stavu hrnců je můžete chránit papírovýmmi proložkami. Pokud už jsou oťukané z běžného používání, nemusíte je zvlášť chránit.

Podobně můžete postupovat i u pánviček. Pozor dejte na pánvičky s citlivým dnem, abyste je nepoškrábali.

Různé další drobnosti z kuchyně jako cukřenky, solničky, chňapky a podobně můžete zastrkat do hrnců a šetřit tak místo.

Nože, vidličky a ostré předměty

Ostré balte do měkkého. Buď je obalte utěrkami, nebo využijte měkký obalový materiál – bublinkovou fólii či papír. Nože zabalte buď jednotlivě nebo je vyskládejte s mezerami na papír/fólii a pak rolujte. Roli zalepte páskou, aby držela.

Krabice a přepravky nezapomeňte označit

Správné značení je při stěhování základ úspěchu. Pokud nevíte, co v které krabici máte, ztrácíte čas neustálým kontrolováním a nebo hůře, něco rozbijete, protože křehký obsah zaměníte za něco jiného.

Právě u nádobí či skleniček je označení krabice nutné. Krabici stačí jednoduše popsat fixou, pokud ji máte půjčenou nebo ji chcete používat i v budoucnu a nechcete ji popisovat, doporučujeme speciální nálepky a pásky s nápisem „křehké“.

 

Chcete se dozvědět, jak balit a stěhovat další části domácnosti?

Jak balit a stěhovat knihy?

Jak balit a stěhovat velké spotřebiče?

Jak balit a stěhovat potraviny?

Jak balit a stěhovat elektroniku?

Jak balit a stěhovat rostliny?

Jak balit a stěhovat domácí mazlíčky? 1. díl2. díl3. díl

Jak balit a stěhovat domácí kancelář / pracovnu?

 

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží