POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Jak při stěhování balit knihy

Publikováno: 19. 3. 2021

Stěhování svépomocí není žádná legrace. Proto vám v novém seriálu ukážeme pár tipů a rad, jak nejlépe zabalit a stěhovat konkrétní věci a zařízení. Tak aby nic nepřišlo k újmě a aby bylo stěhování co nejméně namáhavé.

Na první pohled to tak nevypadá, ale knihy patří mezi ty těžší věci, které budete stěhovat. Proto je skládejte do menších krabic a pravidelně kontrolujte, zda je ještě unesete. Velké krabice, které naplníte jen z poloviny nejsou praktické z toho důvodu, že se vám hůře ponesou a také zaberou více místa v autě.

Alternativně můžete použít i velké krabice, kam naskládáte desítky knih a k jejich převážení si pak pomoci rudlem. My ale vnímáme knihy tak nějak osobně a že je lepší si je odnosit v menších objemech ručně.

Knihy skládejte do krabice tak, aby co nejlépe vyplnily prostor a při přenášení se nehýbaly. Sice to není sklo, ale pořád je kniha poměrně křehká věc a poškozená vazba nevypadá hezky.

Na stěhování knih doporučujeme použít pevnější krabice z pětivrstvé lepenky. Knihy jsou těžké a slabší třívrstvá lepenka má menší nosnost.

Zároveň by krabice měla být nová, nepokrčená a jinak nepoškozená. Také by krabice neměla mít „vůli“, tedy, že ji nejde pod tlakem více roztáhnout. Všechny hrany a spoje by měly být pevné a nerozklížené. Velká váha knih může už ošoupanou a opoužívanou krabici roztrhnout.

Ze stejného důvodu pečlivě vybírejte i pásku, kterou krabici zalepíte. Sáhněte po některé z pásek s nadstandardní lepivostí. Vhodné jsou například lepící pásky hotmelt a pásky solvent.

Lepící páska by také měla být široká, aby přesahovala přes kraje víka a spoj byl o to pevnější.

Pokud máte nedostatek krabic, dají se knihy stejně dobře stěhovat i v přepravkách. V takovém případě sáhněte po vyšší přepravce s většími úchyty, aby se vám těžký náklad dobře nesl.

Opět platí rada, že by knihy měly být vyskládané napevno, aby se neměly jak hýbat.

Zatímco stěny krabice jsou měkké, přepravka neuhne ani o milimetr. Doporučujeme proto ještě mezi stěnu a knihy dát tenkou vrstvu nějakého výplňového materiálu. Dřevitou výplň nebo papírovou nebo kartonovou střiž.

Nahoru na knihy pak položte proložkový nebo jiný papír, abyste kompenzovali, že přepravka nemá žádné víko, které by knihy chránilo.

 

Chcete se dozvědět, jak balit a stěhovat další části domácnosti?

Jak balit a stěhovat nádobí?

Jak balit a stěhovat velké spotřebiče?

Jak balit a stěhovat potraviny?

Jak balit a stěhovat elektroniku?

Jak balit a stěhovat rostliny?

Jak balit a stěhovat domácí mazlíčky? 1. díl2. díl3. díl

Jak balit a stěhovat domácí kancelář / pracovnu?

 

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží