POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Jak balit a stěhovat rostliny

Publikováno: 31. 5. 2021

 

Pěkná rostlina, která vám dlouhé roky zkrášluje byt, umí přirůst k srdci. Ale co s ní, když se musíte přestěhovat. Nemůžete se jí přece jen tak zbavit. Máte ji rádi. Proto si dnes poradíme pár tipů, jak stěhovat rostliny, aby vše ve zdraví přežily.

Rostlina není jako židle nebo pánvička. Ani ty nechceme při stěhování poškodit, ale když už s nimi někde bouchneme, dá se to přežít. Jsou to věci. U rostlin to mrzí dvojnásob. Jsou krásné a hlavně jsou živé. A živé je chcete i po stěhování.

Před stěhováním si rostliny rozdělte na malé a velké a pokud nějaké podobné máte, tak ještě dejte zvlášť ty extra křehké.

S menšími kytkami je to jednoduché. Květináčky stačí zabezpečit proti vysypání substrátu a poté už jim v krabici nebo přepravce nehrozí větší nebezpečí. Že se hlína nevysype si pojistěte tak, že květináč omotáte papírem a zalepíte.

Nejjednodušší jsou květiny s kmínkem nebo jedním hlavním stonkem. Na jednu stranu si musíte dát pozor, aby se nezlomil, na druhou však máte na všechno víc místa. Jednodušeji zabalíte květináč, který můžete právě u stonku utěsnit.

Menší problém může nastat u těch rostlin, které mají všude lístky, které přesahují i z květináče dolů. U nic si dejte pozor, ať je omotáním papíru nepoškodíte.

Větší květiny balte samostatně. Určitě se vám doma válí mnoho igelitových tašek. Nyní přijdou vhod. Květináč vložte do tašky a v horní části ho utěsněte provázkem nebo páskou. U rostlin s velkými listy nejdříve jemně zafixujte právě listy. Třeba opět provázkem nebo je obalte papírem.

Dlouhé truhlíky z oken doporučujeme umístit do přepravek, kde je budete mít pořád na očích a budou se vám snadněji přenášet.

Na začátku jsme vyčlenili kromě malých a velkých kytek ještě kategorii kytek křehkých. To může být například rostlina s plody, nebo zrovna kvetoucí. U nich nejde dát žádnou obecnou radu, chovejte se k nim v rukavičkách a individuálně. Pokud můžete, tak je přemisťujte zvlášť, mimo krabice a bedny.

Před stěhováním doporučujeme všechno zelené zalít. Jen pozor u větších kytek a truhlíků, že hlína nasátá vodou je výrazně těžší než suchá. Pokud stěhování stihnete za jeden den a v novém bydlení se o květiny budete hned starat, klidně ty větší zalijte jen trochu.

Pozor také na velké teplotní skoky. Ty rostlinám nesvědčí. Pokud se stěhujete v zimě a máte možnost rostlinám dopřát nějakou aklimatizační místnost, třeba garáž nebo chladnou chodbu, využijte ji a na den je tam uložte. Je to šetrnější než v minutě vystřídat obývákových 25 stupňů za venkovních mínus 5.

Během stěhování na rostlinách ulpí prach a nečistoty, v novém domově je tedy nezapomeňte osprchovat nebo z nich aspoň utřít prach.

 

 

Chcete se dozvědět, jak balit a stěhovat další části domácnosti?

Jak balit a stěhovat knihy?

Jak balit a stěhovat nádobí?

Jak balit a stěhovat velké spotřebiče?

Jak balit a stěhovat potraviny?

Jak balit a stěhovat elektroniku?

Jak balit a stěhovat domácí mazlíčky? 1. díl2. díl3. díl

Jak balit a stěhovat domácí kancelář / pracovnu?

 

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží