Během Velikonoc máme zavřeno od pátku 29. 3. do pondělí 1. 4. 2024. Otevřeno bude opět od úterý 2. 4. 2024.

Jak balit a stěhovat elektroniku

Publikováno: 13. 5. 2021

Elektronika kombinuje dva rizikové faktory. Je drahá a křehká. Při stěhování proto vyžaduje citlivé zacházení. Proto vám dáme pár tipů, jak ji stěhovat bezpečně.

Zvláště moderní plazmové televize a LCD monitory toho mnoho nevydrží. Jsou náchylné na poškození a nezapomeňte, že „plazmy“ musí cestovat vestoje a nemůžete je nijak položit na stranu. Když říkáme musí, tak opravdu musí. Pozor na to.

Staré CRT televize mají skleněnou obrazovku, která toho vydrží mnohem více (stejně buďte opatrní, pořád je to sklo) a můžete ji stěhovat i položenou obrazovkou dolů.

Obrazovky a monitory doporučujeme omotat bublinkovou fólií a zalepit ji lepící páskou. Použít k obalení můžete i deky nebo osušky. Poté je vložte do krabic, které budou obrazovku něco nejtěsněji objímat. Cílem je co nejvíce zamezit pohybu po krabici.

Na krabici si vždy označte, na které straně je obrazovka, abyste ji na tuto stranu omylem nepřeklopili.

Velmi náchylné na poškození jsou i notebooky. Ty ale mají jednu velkou výhodu – brašny na notebook, které se pohodlně nosí a s přehledem chrání. Pokud tašku nemáte, tak opět použijte fólii a těsně padnoucí krabici.

Nejvhodnější je vložit elektroniku do původního obalu, protože ten má nejlépe padnoucí rozměry. Chápeme ale, že neskladujete každou krabici. V naší nabídce jsou krabice různých rozměrů, včetně krabic s rozměry přizpůsobenými právě pro počítače, notebooky nebo další elektroniku.

Příslušenství jako klávesnici, myš nebo reproduktory balte vždy jednotlivě. Reproduktory stačí jen lehce obalit strečkou, na klávesnici a myš doporučujeme bublinkovou fólii nebo bublinkovou obálku.

Podobnou úroveň zacházení vyžaduje i další drobná elektronika jako budíky, rádio, hodiny nebo meteostanice. Opatrní buďte s foťákem, ten stěhujte vždy ve fotobrašně.

Nebuďte líní, vytáhněte kabely

Většinu domácí elektroniky zvládnete odpojit sami. Problém může být jen u počítače a televize, kde už je drátů hodně. Tam doporučujeme si zapojení vyfotit, což vám ušetří čas při opětovném zapojování v novém bytě.

Zapojování je otrava, přesto při stěhování odpojte všechny kabely a to na obou koncích (pokud to jde). Jinak hrozí poškození nejen kabelu, ale i zdířky.

Pozor na mrazy

Pokud stěhujete elektroniku v zimě, kdy je teplota kolem nuly nebo pod nulou, nikdy ji nezapínejte hned poté, co ji přenesete do tepla. Vždy několik hodin počkejte než se ze změn teplot zmátoří. Rychlé zapnutí promrzlého počítače by taky nemusely některé komponenty přežít.

 

Chcete se dozvědět, jak balit a stěhovat další části domácnosti?

Jak balit a stěhovat knihy?

Jak balit a stěhovat nádobí?

Jak balit a stěhovat velké spotřebiče?

Jak balit a stěhovat potraviny?

Jak balit a stěhovat rostliny?

Jak balit a stěhovat domácí mazlíčky? 1. díl2. díl3. díl

Jak balit a stěhovat domácí kancelář / pracovnu?

 

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží