POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Jak balit a stěhovat se zvířetem 1. díl - psi a kočky

Publikováno: 7. 6. 2021

Zatím jsme v našem seriálu stěhovali skříně, nádobí nebo pračku. Je to dřina, můžete omylem udělat pár škrábanců, ale jsou to jenom věci. Váš domácí mazlíček ale žádný škrábanec utrpět nesmí. Ani na těle, ani na duši. Jak tedy při stěhování se zvířaty postupovat?

Každé zvíře se stěhuje trošku jinak. Jiné věci si musíte hlídat při stěhování psa, jiné při stěhování kanárka a jiné u rybiček v akváriu. Proto si celé téma rozdělíme na tři články.

I pro lidi je stěhování pořádný stres a co teprve pro zvířata, která nechápou, co se kolem nich děje. Proto se jim celou operaci snažte udělat co nejvíce normální.

Úplně nejlepší je mít zvířata během stěhování z domu pryč. Pokud můžete psa nebo kočku dát na pár dní ke známým nebo příbuzným, které znají, tak jim ušetříte mnoho stresu. Vy si vyřídíte stěhování a váš miláček bude v klidu v prostředí, které mu není úplně neznámé.

Pokud tohoto luxusu využít nemůžete, vytvořte svému psovi či kočce prostor, kde se stresu může vyhnout. Například jako první vykliďte nějakou malou místnost a do ní umístěte zvíře s pelíškem, oblíbenou hračkou a jídlem a místnost zajistěte zatímco se po zbytku domu či bytu budou pohybovat stěhováci. I ti ocení, když se jim při stěhování těžké skříně nebude pod nohama plést vystresovaná kočka.

Pelíšek a hračky balte až jako úplně poslední, ať má zvíře co nejdéle luxus vlastního útočiště.

Cesta

Má váš mazlíček strach z cestování autem? Nemá rád cestování v přepravce? Mnoho zvířat má přepravku spojenou s cestami k veterináři a pak je logické, že do ní dobrovolně nepůjdou. Zkuste ho na cestu připravit a zvyknout. Například do přepravky umístěte pamlsky, aby přepravka neznamenala automaticky jen negativní vzpomínky a stres.

I během transportu obklopte miláčka oblíbenými hračkami, dekou na které spí a podobně. Každý kousek známého prostředí umí zvíře obrovsky uklidnit.

Pokud je cesta dlouhá, třeba přes několik okresů, udělejte si malou přestávku a se psem klidně i malou procházku.

V novém domově

Co nejdříve umístěte pelíšek na vybrané místo. Ideálně ho mějte namyšlené už předem. Pes i kočka se budou chtít v novém prostředí opřít o nějakou jistotu a nepotěší je, pokud s nimi pelíšek třikrát přemístíte.

Nové prostředí samozřejmě začnou brzy zkoumat. Nechte jim prostor si vše projít a očuchat, neokřikujte je a nezahánějte, i kdyby vám kvůli tomu mělo umístění všech věcí trvat o něco déle. Nechte jim prostor se s novým domovem sžít. Stejně jako to potřebujete vy, potřebují to i zvířata.

A nebojte se. Na všechny stresy brzy zapomenou a nový domov si oblíbí. Stejně jako vy.

 

 

Chcete se dozvědět, jak balit a stěhovat další části domácnosti?

Jak balit a stěhovat knihy?

Jak balit a stěhovat nádobí?

Jak balit a stěhovat velké spotřebiče?

Jak balit a stěhovat potraviny?

Jak balit a stěhovat elektroniku?

Jak balit a stěhovat rostliny?

Jak balit a stěhovat domácí mazlíčky? 2. díl3. díl

Jak balit a stěhovat domácí kancelář / pracovnu?

 

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží